buraki czerwone charsznica  buraki czerwone charsznicaburaki czerwone charsznica buraki czerwone charsznica buraki czerwone charsznica
Buraki czerwone ćwikła
Gospodarstwo Produkty Współpraca Aktualności Lokalizacja Kontakt
 

Buraki czerwone, ćwikła

Burak czerwony zwany także ćwikłowym, ma szeroki zakres zastosowań w medycynie i właściwości lecznicze. Jest dobrym źródłem witaminy C, miedzi i fosforu. Buraczki czerwone eliminują toksyny z organizmu. Liście buraków zawierają witaminę A, natomiast korzenie witaminę C. Jedzenie tego warzywa zapobiega rozwojowi nowotworów złośliwych. Zawarta w nim witamina B9 jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, by zapobiegać anemii i białaczce. Gotowane buraki, bulion z buraków to dobry środek przeczyszczający i moczopędny. Sok z surowych jest przydatny w nadciśnieniu tętniczym.

Nie od dziś znane są wszystkim walory smakowe buraczka. Bardzo smaczną jest sezonowa zupa z botwinką. Kto z nas nie zna i nie lubi barszczu czerwonego? Doskonałym dodatkiem do obiadu jest także sałatka na ciepło z ćwikły czy też ta tradycyjna na zimno. Coraz większą popularnością cieszy się dip z buraków czy też sałatka z dodatkiem fasoli i jabłek.

Mając te rzeczy na uwadze i widząc rosnące zainteresowanie tym warzywem systematycznie zwiększamy jego uprawę. W ofercie dla Państwa przygotowaliśmy najlepsze holenderskie odmiany. Produkowane przez nas buraki czerwone z Charsznicy sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych osób. Odbiorcy buraczka chwalą sobie jego barwę podczas gotowania oraz niesamowite walory smakowe.

Przepisy na dania z buraków czerwonych
(użyczone z portalu Przepysznie.pl)

surówka z czerwonych buraków
Surówka z czerwonych buraków

barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

sałatka z czerwonych buraczków
Sałatka z czerwonych buraczków

↓ Sprawdź naszą ofertę warzyw ↓
kapusta biała kapusta czerwona buraki czerwone charsznica marchew pietruszka ziemniak seler korzeniowy kapusta kiszona ogórki kiszone