Ogórki kiszone małosolne  Ogórki kiszone małosolneOgórki kiszone małosolne Ogórki kiszone małosolne Ogórki kiszone małosolne
Ogórki kiszone małosolne
Gospodarstwo Produkty Współpraca Aktualności Lokalizacja Kontakt
 

Ogórki kiszone, ogórki małosolne

Ogórki - źródło jodu, który może być łatwo i bezpiecznie wchłaniany przez organizm. Badania wykazały, że ludzie systematycznie jedzący świeże ogórki, są mniej podatni na choroby tarczycy i układu krążenia. Samo warzywo składa się z wody w 99%, ogórek zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy C, B1, B2, B5, B6, PP, E i witaminy A. Podczas fermentacji ogórki wytwarzają kwas mlekowy, który działa „naprawczo” na nasz przewód pokarmowy.

Ogórki marynowane mają w sobie substancje biologicznie czynne. Działają jako środek przeczyszczający. Być może, wielu z nas zauważyło, że słony, szczególnie marynat, pobudza apetyt. Z tego powodu powinny one być wyłączone z diety u osób walczących z otyłością, chorobami żołądka i jelit oraz chorobami serca, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Ogórki kiszone są jedną z tradycyjnych potraw kuchni słowiańskiej. Jest to danie, które przygotowujemy przez solenie ogórków surowych z dodatkiem różnych przypraw, takich jak czosnek, koper, pieprz, liście czarnej porzeczki, chrzanu, i inne.

Przepisy na dania z ogórków
(użyczone z portalu Przepysznie.pl)

Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki w zalewie musztardowej

zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

ogórki z papryką chilli
Ogórki z papryką chili

↓ Sprawdź naszą ofertę warzyw ↓
kapusta biała czerwona kapusta buraczek ćwikłowy marchew pietruszka ziemniak jadalny seler kiszona kapusta Ogórki kiszone małosolne