Pietruszka charsznica  Pietruszka charsznica Pietruszka charsznica Pietruszka charsznica Pietruszka charsznica
Pietruszka uprawa producent
Gospodarstwo Produkty Współpraca Aktualności Lokalizacja Kontakt
 

Pietruszka

Pietruszka to wyjątkowa roślina, która ma niepowtarzalny, ostry smak i bardzo atrakcyjny wygląd. Roślina ta nie wymaga szczególnej opieki i rozwija się w prawie każdej glebie.

Natka pietruszki zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych: mangan, fosfor, potas, żelazo, witaminy C, B1, B2, A, K, PP, kwas foliowy. Wyjątkowość tego warzywa polega na tym, że może ono być stosowane w różnych dziedzinach: w kuchni, w kosmetyce, medycynie.

W medycynie ludowej pietruszka jest używana do leczenia nerek, dróg moczowych, zapaleń żołądka i wrzodów żołądka. Stosuje się ją także w przypadku bolesnych miesiączek. Sok z pietruszki poprawia działanie serca, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wydolność oddechową.

W kuchni, pietruszka jest często stosowana jako dodatek do sałatek, do mięsa, warzyw i dań rybnych. Jej liście są bogate w białko i błonnik. Po obróbce cieplnej traci właściwości użytkowe, więc najlepiej jest jeść świeżą pietruszkę.

Nasze gospodarstwo rolne z Charsznicy stawia na najlepsze odmiany w uprawie pietruszki. Część zielona idealnie nadaje się jako dodatek do zup i dekoracja na talerz. Korzeń jest nie tylko idealnie biały i wykształcony ale także aromatyczny.

Przepisy na dania z pietruszki
(użyczone z portalu Przepysznie.pl)

żołądki w sosie pietruszkowym
Żołądki w sosie pietruszkowym

filet z kurkami i pietruszką
Filet z kurkami i pietruszką

bób w pietruszkowym pesto
Bób w pietruszkowym Pesto

↓ Sprawdź naszą ofertę warzyw ↓
kapusta biała czerwona kapusta czerwone buraczki marchewka Pietruszka uprawa producent ziemniaczki seler korzeniowy kwaszona kapusta kwaszony ogórek