Przepis na surówkę z selera  Poľnohospodárska prvovýroba pestovanie a predaj lacná zelenina Poľsko Poľnohospodárska prvovýroba pestovanie a predaj lacná zelenina Poľsko
Przepis na surówkę z selera
Gospodarstwo Produkty Współpraca Aktualności Lokalizacja Kontakt
 

Surówka z selera

Składniki:

- 1 dość duży seler korzeniowy
- 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemniej
- sok z całej cytryny
- 3 łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
- do smaku: odrobina pieprzu mielonego białego

Opis przygotowania:

Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.

Ten przepis, a także wiele innych znajdziecie Państwo na Przepysznie.pl

Przepisy na dania z selera
(użyczone z portalu Przepysznie.pl)

Przepis na surówkę z selera
Surówka z selera

Przepis na surówkę z selera
Sałatka z selera konserwowego

Przepis na surówkę z seleraSurówka z selera z gruszką i orzechami
↓ Sprawdź naszą ofertę warzyw ↓
Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera Przepis na surówkę z selera